Een babyfoon. Uiteraard schafte ik er eentje aan in de zwangerschap, hij stond nou eenmaal op de lijsten met benodigde babyspullen. Maar waarom eigenlijk? Ik ging nooit zonder kind het huis uit. En na Maddie McCann (toen nog heel vers) nam ik me voor mijn kind ook nooit alleen te laten in een vakantiehuisje of hotelkamer. Waar had ik die babyfoon dan eigenlijk voor nodig?
Babyfoon in huis
Natuurlijk, in eerste instantie gebruikte ik het apparaat in huis. Want jemig, mijn kindje lag soms op een andere verdieping dan ik! En dat is toch wel heel, heel veel afstand ineens! Bij elke kik stond ik dan ook bij zijn bedje. Was hij wakker? Had hij de hik? Honger? Een natte luier?
Op een gegeven moment werd ik daar ook wel gek van. Ik dacht altijd iets te horen. En vervolgens maakte ik het kind per ongeluk wakker door zijn kamertje binnen te komen, terwijl het geluid op de babyfoon niet meer bleek dan een tak die tegen het raam tikte. Hop, slaapritme verstoord. Door mij. En waarom? Over het algemeen maken baby’s en peuters geluid als ze wakker zijn. Soms gaan ze huilen, soms liggen ze eerst een tijdje te kletsen of te pruttelen.
Ze gaan vanzelf huilen
Mijn idee is, dat ze vanzelf gaan huilen als ze je nodig hebben. En echt, hoewel ik bekend sta als loedermoeder, heb ik zelden een kind laten huilen. Ik ben van mening dat je baby’s niet kunt verwennen door ze op te pakken als ze huilen. En daarnaast, eerlijk is eerlijk, kan ik gewoon niet tegen dat gekrijs. Ik krijg er de kriebels van. Ik ben zelfs geneigd om vreemde baby’s uit hun kinderwagen op te pakken en te troosten als ze huilen. Doe ik niet natuurlijk, of ik vraag het eerst, maar toch. Laten huilen is niet mijn ding.
Waarom flikkerde ik dan toch de babyfoon het huis uit? Nou, heel simpel, dat kwam door de oudere generatie. Want hoewel die te pas en te onpas met ongevraagde adviezen en verhalen komen, vond ik hier wel een kern van waarheid zitten. ‘Ik liet gewoon de deur op een kiertje, en als ze me echt nodig hadden lieten ze zich vanzelf horen’ zo vertelde een dame van een zekere leeftijd. ‘Ja maar, als ze dan wakker zijn hoor je ze toch niet gelijk?’ Vroeg ik me verwonderd af. ‘Nou en?’ was haar weerwoord. En eigenlijk had ze best een punt. Hoezo moet je er gelijk heen als een kind wakker is? En lekker ligt te kletsen of rond ligt te kijken?
En zo geschiedde: de babyfoon ging eruit. Ons huis bleek gehorig genoeg om het kind gewoon door de verdiepingsvloer heen te horen.
Op hun beurt wachten
Bij nummer twee en drie moest ik helemaal niet aan een babyfoon denken. Die moesten toch af en toe op hun beurt wachten. Wat als je dat gejank dan niet alleen van boven, maar ook nog uit je babyfoon op de tafel hoort? Dan word je toch helemaal opgefokt, en de oudste kinderen ook?
Ook aan een babyfoon met camera, die 10 jaar geleden een beetje een opmars begonnen te maken, ben ik nooit begonnen. Ergens is deze uitvinding een uitkomst: je kunt zien of je baby hysterisch huilt of slechts ligt te kletsen of te piepen. Aan de andere kant, dat verschil hoor je ook heus wel. En slaan we niet een beetje door, mensen? Je kind als het slaapt in de gaten houden met een camera? Wanneer houdt dat op? Word je dan zo’n moeder die stiekem ook naar Lloret del Mar op vakantie gaat om te zien of je kind niet in zon, zuipen ziekenhuis beland? Natuurlijk ga je met je tijd mee en veranderen zaken, maar als ik nog een baby zou krijgen zou ik nog steeds geen babyfoon met camera aanschaffen.
Je kunt nu eenmaal niet alles voorkomen
Ik ben zuinig op mijn kinderen, zeker waar. En ook ik ken helaas de verhalen van wiegendood, en snap dat je dat met een babyfoon met camera zou willen voorkomen. Je wilt als moeder nooit, nooit dat er iets met je bloedje gebeurt. Maar ik ken nog veel meer verhalen. Over kinderen die onder auto’s komen, de verkeerde tegenkomen en verdwijnen, uit een raam vallen, een ernstige ziekte krijgen… je kunt ze niet overal tegen beschermen! En ook met een babyfoon met camera zul je (als je tenminste psychisch in orde bent) niet elke seconde je kind in de gaten houden. En dus dingen kunnen missen.
Voor van die omapraat (vroeger zetten we ons kind gewoon in de reiswieg op de achterbank, gebeurde nooit iets) ben ik een beetje allergisch, maar misschien ga ik nu toch de kant van de oma’s op.
Ik hoop alleen maar voor de kindjes van nu dat ze de kans krijgen om ook eens stoute of ondeugende dingen te doen, zonder dat ze de hele tijd met een camera in de gaten worden gehouden. Het begint met een babyfoon, dan komt de webcam op het kinderdagverblijf en als ze nog groter zijn worden ze gevolgd met de find my phone app. De privacy-issues beginnen op die leeftijd al. Nog even en het einde is zoek!
En nu ga ik eens even kijken wat mijn kinderen aan het doen zijn. Want het is wel erg stil. En vanaf een bepaalde leeftijd is dat juist verdacht…
De uitgelichte foto van de huilende baby is van shutterstock
(Ben je het totaal met me oneens of heb je altijd al een babyfoon met camera willen hebben, zie hier een mooi exemplaar. Voor uitleg over affiliate links zie de disclaimer)
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Jacqueline zegt
In ons eerste huis hebben we bijna nooit een babyfoon gebruikt, daar kon je alles letterlijk volgen, waar je ook was in huis. Maar het huis waar we nu wonen, bestond ooit uit drie huisjes. De afstand tussen de kamers is groter en de kinderen slapen eigenlijk twee huizen verder. Die dikke muren houden toch behoorlijk wat geluid tegen. Dus die babyfoon kwam alsnog.
Iris zegt
Ik gebruik de babyfoon als ik met de oudste in de tuin ben en de jongste in bed ligt
Nicole Orriëns zegt
Ik had wel een babyfoon, omdat ik anders bang was dat ik de baby niet zou horen.
Merel | De Mamagids zegt
As we speak hebben we een discussie over de babyfoon met camera. Ik wil niet, hij wel. Geloof dat ik je er even bij ga betrekken haha: “Ja, maar Lisette zegt…” Ben het namelijk helemaal eens met dat je ze heus wel hoort en dat als je eenmaal aan zo’n camera begint, het einde zoek is. Misschien kunnen we een compromis sluiten met een analoge (al heb ik de vorige juist om deze reden weggegooid tijdens de nesteldrang, anderhalve maand geleden)
Merel | De Mamagids onlangs geplaatst…Verstopping tijdens de zwangerschap? De oplossingen!