Voor wie op zoek is naar een nieuw leuk spel….blijf lezen! In deze tijd zijn we allemaal op zoek naar vermaak voor binnenshuis, er is (afgezien van homeschooling) nu eenmaal niet zoveel te doen momenteel. Van ‘Lisette schrijft’ mocht ik het spel Azul uitproberen.
Mysterieuze doos
Eerlijk is eerlijk, als ik nu in een speelgoedwinkel of online op zoek zou gaan naar een nieuw spel, dan zou ik niet direct voor Azul hebben gekozen. De naam spreekt niet echt tot de verbeelding en ook de doos wordt niet gesierd door een lekkere felle tekening van een konijn (denk aan Bunny Hop, leuk voor de jongere doelgroep) of een paar dobbelstenen (zodat je weet dat je hoogstwaarschijnlijk iets met dobbelstenen gaat doen).
Azul is dus eigenlijk een beetje mysterieus, je weet niet wat je kunt verwachten. Wanneer je de doos uitpakt, word je al meteen verrast door hoe mooi het spel er uit ziet.
Volgens de beschrijving in de spelregels ga je aan de slag met versierde tegels, een uitvinding van de Moren. De Portugese koning Manuel I vindt ze zo mooi tijdens zijn bezoek aan het Alhambra (zuiden van Spanje), dat hij zijn eigen paleis in Portugal er mee wil laten versieren. En dat is dus de opdracht aan de spelers.
Spelregels van Azul op youtube
Nu heb ik altijd een beetje een haat-liefde verhouding met spelregels bij een spel. De voorbereiding lukt altijd nog wel, maar dan komen de spelregels. Veel tekst en als ik het dan niet snap, dan raak ik een beetje gefrustreerd. Daarom houd ik zo van de handleidingen van Ikea, ik ben nu eenmaal een beelddenker. Om die reden zochten manlief en ik ons heil op Youtube. Gelukkig kan je tegenwoordig van elk spel wel een filmpje vinden. Al kijkend, speelden we het eerste potje Azul mee, ideaal!
Verschillende fases
Maar hoe gaat het spel? Alle spelers hebben een eigen spelersbord. Daarop staat je scorespoor, patroonlijnen, de muur en de vloerlijn.
In het midden leg je het juiste aantal fabrieksschijven (dat hangt af van de hoeveelheid spelers). Op elke fabrieksschijf komen vier tegels te liggen. Om beurten pak je een kleur tegels waarmee je de patroonlijnen vol probeert te krijgen. Deze fase heet het ‘Fabrieksaanbod’. Wanneer alle tegels in een ronde op zijn, vul je de muur en verdien je punten. Deze fase heet de ‘Muurbekleding’. Die punten zet je op je scorespoor en daarna begint de eerste fase weer. Je speelt net zo lang door tot een speler een of meerdere rijen op de muur vol heeft gespeeld. Dan stopt het spel en kun je nog allerlei bonuspunten verdienen.
Waarom is Azul zo leuk? Omdat er veel tactiek bij komt kijken! Tijdens het eerste potje waren we er beiden vooral op gefocust die patroonlijnen en de muur zo snel mogelijk vol te krijgen. Maar zodra je het vaker gaat spelen, kom je er achter dat door het slim te spelen, je veel meer punten kunt verdienen. En….je kunt elkaar goed dwarsbomen door tegels weg te pakken die de ander juist nodig heeft of waardoor de ander minpunten verdiend. Dat laatste zou ik dan alleen doen zolang de sfeer in huis nog goed is, want je zit natuurlijk meer dan normaal op elkaars lip. Voor je het weet vliegen er 100 speeltegeltjes door je woonkamer, ook niet ideaal.
Het spel is geschikt voor 8+, kan van twee tot vier spelers gespeeld worden en duurt 30 tot 45 minuutjes. Het heeft een hoop nominaties gekregen en prijzen gewonnen en ik snap nu wel waarom. Azul is bij ons een blijvertje!
Enthousiast geworden? Andere leuke spellen voor grote kinderen en volwassenen zijn bijvoorbeeld Jaipur en Ticket to Ride.
- Jaipur – een handelsspel in Oosterse sferen - 29/04/2020
- Azul: een uitdagend bordspel - 21/04/2020
- Review – Atlantis Escape van Smart Games - 21/10/2019
Geef een reactie