Hoewel ik enorm van een drankje hou, ben ik me de laatste jaren ook bewust geworden van de negatieve zijde van alcohol. Ik ben een fanatieke deelnemer aan dry january, en daardoor erg geïnteresseerd geraakt naar de ins- en outs van een alcoholverslaving. Want jeetje, je zal maar zo’n haat-liefdeverhouding met drank hebben! Hoe sterk is dan de drang om een drankje te nemen als het even tegenzit? En helemaal in tijden van crisis, zoals in de afgelopen tijd met de Coronacrisis?
Op dit moment loopt er een project waarbij geprobeerd wordt de risico’s van alcoholverslaving in de Coronatijd onder de aandacht te brengen. Dit is onder andere geinitieerd door het Trubendorffer instituut. Onderstaand artikel is bij mij aangeleverd door hen, en leek mij goed om te plaatsen!
Coronacrisis en alcoholverslaving
De coronacrisis roept veel vragen op bij specialisten in de verslavingszorg. De angst overheerst dat veel (ex-)alcoholisten terug zullen vallen in hun oude gedrag. Bovendien hebben de maatregelen die zijn genomen om het nieuwe virus in te dammen ook gevolgen voor het alcoholgebruik in ons land. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we meer zijn gaan drinken. De corona-uitbraak heeft dus grote gevolgen voor mensen die verslavingsgevoelig zijn of in het verleden een alcoholverslaving hebben gehad. Wie let er op deze groep als de deskundigen ze dikwijls uit het oog verliezen? Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid als een alcoholverslaving of terugval te laat wordt opgemerkt? Om deze vragen te beantwoorden ging ik in gesprek met de specialisten en ervaringsdeskundigen van verslavingskliniek Trubendorffer.
Gevolgen van de coronatijd voor (ex-)alcoholisten
De behandelaars van Trubendorffer hebben de afgelopen maanden een heel wisselend beeld opgemerkt. Bij sommige (ex-)verslaafden ging het een stuk beter in coronatijd. Hierbij ging het voornamelijk om alcoholisten die meer copingvaardigheden (manieren om met problemen en stress om te gaan) hadden. Zij gebruikten de crisis om meer aan zichzelf te werken. Ze gingen meer bewegen en waren vaker buiten te vinden. Afleiding was voor hen het beste medicijn.
Lees ook: Chardonnee: loedermoeder stopt met drinken
Helaas bestaat er ook een grote groep met alcoholverslaving die deze copingvaardigheden niet konden toepassen. Door een sterker gevoel van eenzaamheid, angst en stress vielen zij harder terug dan ooit. “Met nog als aanvulling dat heel veel mensen ten tijde van corona denken dat alcoholgebruik juist een gezonde manier van coping is”, aldus een behandelaar aan de Tilburgse verslavingskliniek. Veel verslaafden gebruiken dit dan ook als vrijbrief om weer te gebruiken.
Het is aan de specialisten om de gevolgen van overmatig alcoholgebruik duidelijk te maken en deze groep mensen een extra steuntje in de rug te geven.
De sociale controle was ten tijde van de coronacrisis erg laag. Zeker toen heel Nederland werd aanbevolen om zoveel mogelijk thuis te blijven zagen we het aantal aanmeldingen bij verslavingsklinieken razendsnel dalen. Veel mensen dachten dat ze ook voor gewone zorg niet meer bij de zorg terecht konden. Bovendien verloren veel artsen door drukte deze groep mensen met een alcoholverslaving uit het oog.
Samen tegen overmatig alcoholgebruik
Het is daarom voor een verslavingskliniek essentieel dat verslavingsgedrag op een andere manier bespreekbaar gemaakt kan worden. Dat (ex-)verslaafden een eenvoudige manier hebben om eventueel vanuit huis hun problemen bespreekbaar te maken en hierdoor de nodige handvatten in hun herstel kunnen krijgen. Veel verslavingsklinieken werken daarom tegenwoordig met een digitaal systeem. Hierbij kan men chatten en mailen om samen met een verslavingsdeskundige een oplossing te vinden voor het probleem.
Hoewel dit natuurlijk niet voor iedereen werkt, kan het voor eenzame mensen uitkomst bieden. Zij kunnen ondanks de crisis zo toch nog het gevoel hebben dat er iemand voor ze is. Dat er aan hem of haar gedacht wordt. Bovendien wordt er zo ook een grote groep mensen wakker geschud en krijgen ze door dat er, ook tijdens de coronacrisis, nog steeds gewoon aan de bel getrokken kan worden.
Ken jij of ben jij iemand die overmatig alcohol gebruikt? Wacht dan niet te lang om aan de bel te trekken. Hoe eerder iemand hulp krijgt, hoe kleiner de kans op grote gevolgen voor de mentale- en fysieke gezondheid. Hulp bij alcoholverslaving nodig? Neem dan contact op met een instelling voor verslavingszorg of bespreek je problemen met de huisarts. Ook tijdens de coronacrisis staan zij voor je klaar!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie