Werk je van thuis uit? Dan is het belangrijk dat je jouw eigen thuiskantoor hebt. Als je aan de keukentafel of in de woonkamer werkt, zul je al snel afgeleid raken door jouw familieleden of de huishoudelijke taken. Om komaf te maken met die afleidingen moet je die leegstaande kamer in jouw woning, die nu misschien als opslagkamer dient, omtoveren tot jouw kantoor. Als je geen vrije kamer hebt, maar wel een tuin hebt, kun je er ook voor opteren om een tuinkantoor te (laten) plaatsen. Zo’n kantoor in het midden van jouw zelfgemaakte urban jungle biedt een rustige plaats aan om te werken zonder afleidingen. Als je van plan bent om een tuinkantoor te kopen, lees dan verder want hieronder kom je te weten met welke vier aspecten je rekening moet houden bij de aankoop van een tuinkantoor.
Stel een budget op
Je moet rekening houden met hoeveel geld je wil en kunt uitgeven aan jouw nieuw tuinkantoor. Om ervoor te zorgen dat je niet met een onverwacht hoog prijskaartje komt te zitten, is het aangeraden om op voorhand al een budget op te stellen waar je je aan houdt. Jouw budget helpt je ook bij het bepalen van de stijl, grootte en inhoud van de werkruimte. Je moet bij het opstellen van jouw budget ook rekening houden met hoe vaak en wanneer je het tuinkantoor gaat gebruiken. Gebruik je jouw nieuwe werkruimte het hele jaar door? Vergeet dan zeker niet het nodige budget te voorzien voor goede isolatie. Het handige is dat je online tal van tuinkantoren vindt in verschillende formaten, vormen en stijlen waardoor er ongetwijfeld eentje is dat bij jouw budget en de inrichting van jouw tuin past. Als je tal van tuinkantoren wil ontdekken om de jouwe te kiezen: ga hier naar dit uitgebreid overzicht vol prachtige kantoren.
Controleer de bouwvoorschriften
Hoewel je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig hebt voor een tuinkantoor, is het toch aangeraden om even de bouwvoorschriftenen regels omtrent tuinkantoren te checken. Zo ben je zeker dat je jouw werkruimte in de tuin mag plaatsen.
De beschikbare ruimte
Je moet ook nagaan of je plaats genoeg hebt voor jouw tuinkantoor. Als je een kleine tuin hebt, dan zal een tuinkantoor jammer genoeg geen optie zijn voor je. Om ervoor te zorgen dat jouw werkruimte in jouw tuin past, moet je de beschikbare ruimte opmeten. Het tuinkantoor mag niet te groot zijn, want anders heb je misschien geen plaats meer voor ander tuinmeubilair, maar ook niet te klein, want anders heb je niet veel ruimte in jouw kantoor. Denk ook na over waar je het kantoor gaat plaatsen. Je moet de werkruimte op de een of andere manier kunnen voorzien van stroom dus plaats die dichtbij een stroombron. En heb je al een kacheltje?
Overleg met een expert
Het is ook altijd aangeraden om eens langs te gaan bij een expert. Die kan je namelijk helpen met het opstellen van het bouwplan, het kiezen van de juiste structuur, materialen en stijl voor jouw tuinkantoor en de plaatsing van jouw tuinkantoor.
In het lokale blaadje staan ook zulke stukjes. Worden wsl door de hoofdredacteur geschreven. Een stuk plomper en oppervlakkiger. Die zijn dus vrij inhoudsloos. Wat me stoort aan dit soort stukjes, is dat ervan uitgegaan wordt, dat dus iedereen fijn kan kiezen voor het tuinkantoor in de tuin van je flat op 10 hoog of zo? Er zijn beslist meer tuinloze woningen dan huizen met ruime tuin waar je rustig met behoud van tuinruimte, daglicht etc een ruim en verwarmd tuinhuis kan bouwen.
Ik was een keer verbluft te zien hoeveel licht in huis weggenomen wordt door een transparante overkapping, die als je eronder zat helemaal niet donker oogde.
Veel eerder zag ik bij kennissen een zelfgebouwde overkapping, mss 1,20m diep. Er ging een afneembare afdekking overheen. Het volgende jaar lieten ze hem weg, zodat alleen de houtbouw van de overkapping overbleef. Dat bleek uitstekend te werken. Het remde regen en wind een klein beetje en in de zomer, als de zon te heet dreigde te worden, hielden de klimplanten het voor het gematigder, zonder dat het binnen deprimerend donker werd. Natuurlijk wel elk voorjaar stevig snoeien. .