Kennen jullie die reclame van de radio? Iedereen is een buitenmens? Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het valt mij toch echt niet mee met deze winterse temperaturen. Vorige week schreef ik al wat ik van wintersport vindt, en vandaag gaat het over het onderhoud van de tuin. In de zomer heerlijk, in de winter vreselijk, als je het mij vraagt.
En ik ben nota bene met een tuinder. Die heeft niet voor niets tomaten in zijn kas, in de kas is het minimaal 20 graden. Buiten vind je hem niet met deze temperaturen. Wel binnen, op de bank, bij de open haard. Naast mij onder mijn kleedje. Probleem is wel dat wij een megagrote tuin rondom ons huis hebben, die je ook in de winter niet kunt laten verwilderen…
Gelukkig heb ik iemand gevonden die er wel verstand van heeft. Zij heeft voor mij (en jou!) wat tips opgeschreven om de tuin te onderhouden. Ik ben tot nu toe niet verder gekomen dan lezen, maar wie weet, als nou van de week het zonnetje een keertje schijnt, ga ik aan de slag. Hier komt het verhaal!
Brace yourself! De winter is begonnen. In deze periode van sneeuw, ijs, vorst en chronisch gebrek aan zonlicht deelt de natuur rake klappen uit, die vooral voor je tuin voelbaar zijn. Maar geen paniek. Met de tips in dit artikel houd jij je tuin in topconditie.
Tip #1: wied onkruid
Het lijkt ’s winters overbodig, maar is dat zeker niet: onkruid wieden. Zeker als het ’s winters boven nul blijft, wordt onkruid als vogelmuur, veldkers en klein kruiskruid in gelegenheid gesteld om lekker door te groeien. Maak dus ook ’s winters zo nu en dan een rondje door de tuin met een onkruidwieder. Je zult zien, het werkt therapeutisch.
Tip #2: bescherm gevoelige plante
Gevoelige planten als de olijf, palm camelia, roos, etc. hebben het extra zwaar te verduren dit seizoen. Goed om deze planten te bewaren op een beschutte plek tot de rust is wedergekeerd. Planten die ’s winters afsterven of hun blad verliezen, kun je mooi afdekken met een rietmat. Dat gaat bij groenblijvende planten wat lastiger; deze blijven lucht en licht nodig hebben. Gebruik hiervoor een speciaal vlies, dat licht en lucht doorlatend is.
Tip #3: strooi met dooikorrels
Is je tuin veranderd in een ijsbaan? Dan moet je strooien. Maar gebruik hiervoor geen strooizout! Hoewel strooizout het meest gangbare bestrijdingsmiddel voor gladheid is, heeft het voor je tuin enkele nadelige neveneffecten. Zout onttrekt vocht, waardoor planten minder water tot zich kunnen nemen. Gebruik liever dooikorrels. Deze hebben een andere samenstelling, werken langer en worden in de bodem en het grondwater afgebroken.
Tip #4: blijf van je gazon
Doet de vorst zijn intrede? Blijf dan van je gazon. Lopen over een bevroren gazon kan blijvende schade aanrichten dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Blijven de temperaturen toch zacht, zoals vorig jaar? Dan kan het gazon licht door blijven groeien, waardoor je er zo nu en dan met de grasmaaier overheen zal moeten. Of een man moet zoeken die dat leuk vindt.
Tip #5: plant voorjaarsbloeiers
Om in het voorjaar van een bloeiende border te kunnen genieten, dien je nu al vroege voorjaarsbloeiers te planten. Dit kunnen zijn: narcissen, tulpen en krokussen. Door ze nu te planten, zijn ze alvast geworteld als het écht winter wordt.
Tip #6: berg tuinmeubelen op
Het is verstandig om je luxe tuinmeubelen en andere dure tuinartikelen op te bergen in het tuinhuis of onder de terrasoverkapping. Het strenge winterweer kan ze dan niet beschadigen. Heb je geen tuinhuis of overkapping? Bescherm ze dan met een hoes. Zonde om ze uit luiheid te laten staan!
Tip #7: haal zomerbollen uit de grond
Zomerbollen als de Begonia, Canna en Dahlia dien je op te graven, af te schudden, te laten drogen en in een krant te bewaren op een vorstvrije plek. Je hebt er dan volgend jaar weer plezier van. Al verkies ik het om gewoon nieuwe te kopen.
Nou, aan de slag dus! Al is het voor tip 5 misschien al een beetje te laat. Maar joh, zodra het lukt om een gat te graven zou ik alsnog beginnen. Naast de therapeutische werking van onkruid wieden wil ik er nog aan toevoegen dat dit ook werkt als gratis work-out. Een win-win-win situatie dus! En zo niet, google even op knappe tuinman, er zijn er zat die deze klusjes wél leuk vinden. Kun je lekker naar buiten kijken met een kop thee…
#deze blog is in samenwerking met Fonteyn tot stand gekomen
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Marie zegt
Extra tip: Bollen die je in het najaar hebt gepoot, moet je nu, zodra ze boven de grond komen, bemesten met gedroogde koemestkorrels of organische mestkorrels. Ze verbruiken namelijk heel veel voeding en met het mesten zorg je dat ze niet uitgeput raken en het volgende jaar ook weer gaan bloeien. Gewoon overal een handje mest erbij gooien en als de bollen uitgebloeid zijn, de bloemtoppen eraf breken en verder laten afsterven zodat de voeding uit de plant weer terug in de bol gaat.
Jo zegt
Nog een tip; neem een tuinman
Marie zegt
Leuk stuk! Al ben ik het wel met Jo eens. ik heb iemand die het tuinonderhoud in Eindhoven voor mij doet, dat scheelt werken als het nat en koud is.
Lauren de Bruijn zegt
Planten voorjaarsbloeiers is een goede workaround, maar als je veel soorten planten in je tuin wil hebben zou je ook over overkapping kunnen nadenken Mijn zus heeft groene vingers en zij wilde altijd zoveel mogelijk planten proberen te planten zodat haar tuin bijna altijd groen zal zijn maar alleen nu heeft ze tijd voor zo’n onderhoud. Nu zijn wij op zoek naar een goede service en hopelijk dan kunnen wij alle seizoenen van bloemen en planten genieten!
Sira zegt
Leuk en sterk artikel Lisette!
Dooikorrels ken ik nog niet dus daar zal ik voor aankomend seizoen eens naar kijken.
Lauren de Bruijn zegt
Ik vind het leuk dat je erop hebt gewezen dat gevoelige planten als de olijf, palm camelia, roos het extra moeilijk tijdens de winter hebben. Ik heb nooit in een huis met een tuin gewoond, maar gisteren hebben we een nieuw huis met een tuin gekocht, en ik wil daar verschillende planten kweken. Ik zal extra voorzichtig met gevoelige planten zijn, vooral tijdens de winter!
Kiki Wals zegt
Ik ben er het helemaal mee eens dat het verstandig is om de luxe tuinmeubelen en andere dure tuinartikelen op te bergen in het tuinhuis. Ik ben net naar een nieuw huis verhuisd, en ik heb hier een grote tuin. Ik wil tuinmeubelen kopen om mijn tuin leuk te ontwerpen, maar dan heb ik ook een tuinhuis nodig. Volgend jaar bouw ik het wel!
Lonneke zegt
Tja tuinonderhoud in de winter..uhhh niet mijn ding! Gelukkig hebben we sinds een jaar een bedrijf die per seizoen alles bijhoudt voor ons(grasmaaien, onkruid bestrijding enz) , wel zo makkelijk. In de lente moet ik zeggen dat ik wel de handen ook zelf uit de mouwen steek hoor:)