Mijn vaste volgers weten het al een tijdje: ik ben gek op bier. Al een jaar of 25. Ik was altijd wel een beetje van de bekende weg: Heineken, Hertog Jan, of als ik zin had in een potje koppijn een Grolsch. De laatste jaren ben ik echter steeds meer speciaalbier gaan drinken. Omdat ik een paar leuke bierpakketten kreeg, en omdat speciaalbier steeds hipper lijkt te worden. Ja, ook onder vrouwen. Maar natuurlijk vooral omdat het gewoon lekker is!

Untappd: bierapp
Kortgeleden leerde ik de bierapp Untappd kennen. In deze app kun je bijhouden welke biertjes je drinkt, op welke plaats, en geef je de biertjes een rating tussen 0 en 5. Superleuk omdat je soms niet meer weet wat je nu wel en niet geproefd hebt. Zelf heb ik deze app pas sinds kort, dus ik heb nog een hoop biertjes te gaan. Ook leuk dat je je biervrienden kunt toevoegen trouwens, en ze kunt taggen als ze erbij zijn.
Wat ik vooral grappig vind, is dat je hierin ziet dat smaken verschillen. Geef mij een IPA (India Pale Ale, een biersoort met veel hop en fruitige smaken) en ik geef hem niet meer dan een 2,5, terwijl ik vrienden heb die dit heerlijk vinden. Net als Guinness (blegh). Doe mij maar een blond biertje of een lekkere herfstbock. Het leuke is om zo uit te vinden waar je smaak ligt.
Wil je m’n vriend worden op Untappd? Mijn gebruikersnaam is @lisetthea
Op bezoek bij bierbrouwerijen
Soms denk ik wel eens: ik heb alle bierbrouwerijen die er bestaan al gezien. Maar nee hoor, nog lange niet. Ik ben bij een paar grote brouwerijen geweest, zoals Heineken (toen nog in Zoeterwoude), Hertog Jan en Gulpener. Ook bezocht ik wat kleine brouwerijen zoals de Koperen Kat in Delft, De Jopenkerk in Haarlem, Duits & Lauret in Everdingen en Gruut in Gent. Op dit gebied blijkt er nog veel meer te leren en te zien. Het leukste om te bezoeken vind ik de kleine brouwerijen: vaak begonnen in een schuurtje in de achtertuin als een soort uit de hand gelopen hobby, en waar nu de bijzonderste bieren worden gebrouwen. Soms heel lekker, soms heel goor (sorry), en met speciale smaken. Zonder hop, of met chocola…. je kunt het zo gek niet bedenken.
Echt goed bier brouwen van een constante kwaliteit is best lastig, en het vergt een hoop doorzettingsvermogen om daadwerkelijk een goed speciaalbier te brouwen en te verkopen. Toch zijn de kleine brouwerijen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten, vooral Nederland is hierin lekker vooruitstrevend.
Craft Beer: een rondje langs 44 unieke Nederlandse brouwerijen

Dit boek kreeg ik een tijdje geleden, en inspireert me natuurlijk enorm. Het is heel grappig om te lezen over de verschillende kleine brouwerijen in Nederland, en te zien hoe het er daar aan toe gaat. En wat natuurlijk vooral leuk is: bij elk bezoek aan een brouwerij hoort een proeverij. Vaak is het bier net nog wat lekkerder met een verhaal erbij.
In dit boek vind je een overzicht van de brouwerijen per provincie. Zo kun je, als je ergens op vakantie bent, eens kijken welke brouwerij je kunt bezoeken. Ook geeft het boek tips over wat te doen in de buurt. Kijk wel altijd even op de site van de brouwerij, want voor een rondleiding moet je vaak reserveren.

Mijn levensdoel is natuurlijk om alle brouwerijen uit dit boek te bezoeken. Hoog op mijn lijstje staat de Texels brouwerij, die helaas nu onderdeel is van Heineken. Maar eenmaal op Texel zijn daar ook nog drie andere brouwerijen, dus er is genoeg te ontdekken. Ook Gebrouwen door Vrouwen, die geen eigen brouwinstallatie hebben maar wel een bar in Amsterdam, wil ik graag eens bezoeken. En La Trappe, het trappistenklooster in Berkel-Enschot waar de monniken al vanaf 1884 bier brouwen.
De grootste bierwinkel van Nederland
Een bijzondere brouwerij: die van Burg Bieren in Ermelo. Naast het bier wat hier gebrouwen wordt, heb je hier namelijk een winkel met ruim 3000 verschillende soorten bier. De grootste bierwinkel van Nederland! Ik heb er een blog over geschreven, die lees je hier.
Word een bierkenner
Vind je het leuk om nog meer van bier te weten, en een echte kenner te worden? Natuurlijk krijg je bij een bezoek aan een brouwerij veel informatie. Maar de ervaring leert (geloof mij) dat je na de proeverij een deel van de eerder vergaarde kennis alweer een beetje vergeten bent. Daarnaast is het gewoon superstoer om in de kroeg tijdens het nuttigen van een speciaalbiertje iets te kunnen vertellen over hoe het gebrouwen is.
Bij Monique van Moonoloog las ik over de Bierista bieropleiding. In deze cursus, die je gewoon thuis volgt, leer je alles over de ingrediënten van bier, het brouwproces en de geschiedenis, maar ook over smaken en hoe je een goede bierreview schrijft. Door middel van video’s en opdrachten doorloop je de cursus. Lijkt mij een leuke bezigheid voor deze winter!
In de wereld van bier is dus een hoop te ontdekken. Er komen ook steeds meer lekkere alcoholvrije of alcoholarme biertjes, wat natuurlijk ook wel goed is. Want hoe lekker speciaalbier ook is, je moet er niet teveel van nuttigen. Heb jij nog leuke tips of lekkere biertjes aan te raden? Ik hoor het graag!
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Geef een reactie