Aloë Vera, wie kent het niet? Deze plant staat bekend om de helende werking. Althans, het sap uit de plant. De plant zelf is een nogal stug ding met scherpe stekels. Je kent ze vast wel van vakanties in warme landen. Op de Canarische Eilanden, waar ik regelmatig kom, groeien ze overal. Daar kun je ook altijd veel Aloë Vera producten vinden. Fijn, want meestal heb ik wel een flesje after sun nodig als ik daar ben! Je kunt Aloë Vera voor verschillende toepassingen gebruiken. Het heeft een helend effect op de huid en wordt gebruikt in dag- en nachtcrèmes, in after sun dus en voor beschadigingen aan de huis zoals wondjes of zonnebrand. Ook wordt het sap soms gebruikt in dranken.
Aloë Vera uit het Westland
Wat in tropische gebieden groeit, kan natuurlijk ook groeien in de kassen in het Westland! In Naaldwijk is er een heuse Aloë Vera kwekerij. Ik ben er inmiddels een kijkje wezen nemen, maar ik kreeg eerst een proefpakketje opgestuurd van Dr. Green. Hier worden onbespoten en onbewerkte bladeren van de Aloë Vera plant afgehaald en naar de consument gestuurd. Ik kreeg dus een pakketje met een stuk Aloë Vera plant, supergrappig. Het is de bedoeling dat je een stukje van het blad afsnijdt, opensnijdt en de gel hiervan gebruikt. Als dagcrème, bijvoorbeeld, of onder een pleister bij een wondje.
Nu kan ik nog niet zeggen dat ik direct van al mijn rimpels af ben (helaas), maar het voelt wel erg lekker. De gel wordt snel opgenomen in je huid en voelt fris aan. Ik gebruik het nu al een paar dagen als dagcrème en verwacht dat ik er elke dag meer uit ga zien als Sylvie Meis ;). Je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld droge benen in te smeren, voor ruwe handen (na het klussen!) of als verzachting na het scheren. Een hoop toepassingen dus!
Het is natuurlijk heel duurzaam om gewoon een stuk plant te krijgen. Wel vind ik het ietwat onhandig. Het is een groot ding, en je moet er steeds een stukje af snijden. Een potje crème is wat dat betreft wel iets handzamer. Toch is het vooral leuk om dit uit te proberen en het ruikt erg lekker. Ook de dochter is er helemaal blij mee.
De kwekerij
Wat leuk is: we mochten ook bij de Aloë Vera kwekerij komen kijken! Nu is dat voor mij als ex-tuindersvrouw natuurlijk een beetje een thuiswedstrijd. Ook voor mijn dochter was al veel bekend. Thalitha van Dr. Green leidde ons rond en vertelde over de teelt van Aloë Vera, biologische bestrijding, hoe de klimaatregeling in de kas werkt en wat Aloë Veraplanten nodig hebben. Weinig water, zo leerden we hier. Pas als de plant bruin begint te worden mag hij een beetje water hebben.
Deze Aloë Verakwekerij is de grootste van Europa. In Zuid-Europa wordt het wel gekweekt, maar niet in kassen. In Nederland is niet veel keuze omdat de plant niet tegen vorst kan. Mocht de temperatuur onder de 5 graden komen, dan wordt er gestookt in de kas. Ook leuk om te weten: Een Aloë Veraplant kan 15 jaar oud worden, en geeft 5 stekjes per jaar. Die groeien gewoon naast de plant en kun je afbreken en in de aarde zetten. Het stek voor de planten in de kwekerij komt uit Midden-Amerika.
Excursie
Het leuke aan de excursie was dat we ook zelf Aloë Vera mochten oogsten uit een blad. Hier kun je dus crème van maken of je kunt het puur gebruiken, maar je kunt er met avocado en kokosolie ook een maskertje van maken. Het was leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan! Mijn dochter maakte uiteindelijk slijm van Aloë Vera, wat natuurlijk heerlijk rook en waar haar handen heel zacht van werden.
Lijkt het je leuk om ook eens in de kwekerij te kijken? Er zijn excursies voor volwassenen én speciale kinderexcursies. Je kunt je hier aanmelden.
Mocht je zelf pure Aloë Vera bladeren willen bestellen, dan kan dat ook via de website van Dr. Green. De komende weken ga ik in de instastories af en toe de vorderingen delen, als ik eruit zie als 27 dan hoor ik het graag!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie