Omdat het januari was en omdat ik toch op vakantie was geweest leek het me wel weer eens een goed idee om wat gezonder te gaan leven.
De vakantie was met all-in buffetten en all-in bier niet heel erg goed voor de lijn. En nou ja, in januari is het altijd wel makkelijk aanhaken. Iedereen gaat dan gezond doen en overal kun je ineens gezonde dingen in de aanbieding vinden. Dus ik dacht: waarom ook niet.
De meeste mensen geven het gezond doen weer op rond blue monday. Mijn doel was om het langer vol te houden (ook omdat ik pas 10 januari, de dag na terugkomst van vakantie) begon. En dat is gelukt, ik hield het vol tot dinsdag. De dinsdag na blue monday.
De redenen?
-
Gezond doen kost veel tijd
En tijd is geld. Leuk hoor, zo’n salade mee naar je werk. Dan koop ik al voorgesneden sla, maar dan moet er een bietje gesneden, wat geitenkaas erbij, een dressing geklopt… daar heb ik helemaal geen tijd voor! En voordat je roept dat ik toch altijd om 5.00 uur opsta: nee, sinds de jetlag niet meer. En daar ga ik niet over klagen. Maar goed, een boterham met kaas is gewoon een stuk sneller gemaakt
-
Het geeft zo’n rommel
In de keuken, want nog even dat bietje snijden en alles is rood. Of een bananencake bakken, het bekende gezonde tussendoortje. Hop, kommetje met dit, bakblik met dat, wat ei geknoeid… het geeft allemaal rotzooi. Ook gaat salade in je tas rare dingen doen als je bakjes niet goed blijken af te sluiten. En is spinazie een stuk lastiger tussen je tanden vandaan te krijgen dan tosti.
-
Het is onhandig
De groentesmoothie die ik in mijn barre bui in de auto wilde drinken klotste over de rand bij het remmen: hoppa, vlek in mijn spijkerbroek. Die ik pas net schoon uit de kast had gehaald. Dat heb je met een milkshake niet, daar zit gewoon zo’n dekseltje op. Veel praktischer!
-
Het is vies
Niet alleen was die groentesmoothie onhandig, hij was niet weg te hakken. Net zomin als die bananencake zonder suiker. Van ellende wist ik niet hoe snel ik er poedersuiker overheen moest gooien. Gaat m’n doel.zo ging het wel
-
Het is zonde
En als ik dan een bananencake heb gebakken, speltbrood heb gekocht of een bak kwark heb aangerukt, is er naast mij niemand bij ons in huis die het eet. En kan ik het dus na twee dagen (al die verse dingen zijn zo verrot) alsnog weggooien.
-
Het is duur
Gezond doen is duur, zoals die speltboterhammen en die goji-bessen en avocado’s. Zeker als je de helft alsnog moet weggooien. Maar ook op de sportschool bleek dat er weer een nieuw kwartaal was begonnen en kon ik aftikken. Uiteraard, ik mag onbeperkt sporten dus zou vijf keer per week kunnen gaan, maar van het geld wat ik er heb gebracht had ik inmiddels ook een liposuctie kunnen betalen.
-
Niemand ziet het
Het is natuurlijk winter. Maar ook in de zomer vraag ik me weleens af: zou iemand het zien als ik net die drie kilo kwijt ben? Want de illusie dat er tien af gaan heb ik allang niet meer. En daarbij: ik ben toch al getrouwd dus daarom hoef ik het ook niet te doen. Voorstanders zullen zeggen: ja, maar je doet het ook voor jezelf! Wat gelijk dat laatste kleine sprankje motivatie de grond in boort.
-
Er komen alweer tegengeluiden
Zo rond blue monday kun je de eerste tegengeluiden verwachten. En ja hoor. Van de week was er bij Edwin Evers een man in de uitzending die beweert dat we juist roomboter moeten eten, en volle yoghurt, want dit zorgt voor betere verzadiging en daarna vetverbranding. Denk je net lekker bezig te zijn met gezond doen, krijg je dit. Ook Saar magazine kwam met een artikel waarin met foto’s duidelijk wordt dat veel ‘gezonde’ dingen net zoveel kcal bevatten als lekkere dingen. Een hand walnoten versus een medium friet van de McDonalds bijvoorbeeld. Nou, dan weet ik het wel.
-
Dry january vind ik saai january
Een maand geen alcohol drinken in januari is een soort trend geworden. Goed voor de lijn, maar ook goed voor je lever, zo blijkt uit onderzoek. Tenminste, vorig jaar kwam NRC ermee, al is het nog niet helemaal bewezen. Maar jemig, een maand zonder alcohol? Ik durf heus te zeggen dat ik niet verslaafd ben, maar helemaal zonder lijkt me zo saaaaaaai….
-
Ik hou gewoon van eten
Simpel als dat. Ik hou gewoon van eten. Veel eten, maar vooral lekker eten. En lekker en gezond gaan in mijn beleving niet samen. Dus Killerbody, Sonja en de Green Happiness gaan linea recta de open haard in op de eerstvolgende winterse dag.
Nou ja, je snapt, de kans dat ik op Sylvie ga lijken wordt met de dag kleiner. Maar ach, ik heb het in ieder geval weer geprobeerd. En zo lang ik nog door de deur pas vind ik het geloof ik wel prima met dat gezond doen.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Kimberly zegt
Heerlijk mens ben je toch! En zo herkenbaar ook. Jojo is m’n middelste naam, zo val ik wat af en zo zit het er weer aan. Ondertussen denk ik bij die gezonde dingen alleen maar dat ik er nog steeds honger na zou hebben en dat het niet te hakken is.
Iris zegt
Wauw, bedankt voor dat artikel van Saar magazine!
Stella zegt
Volle melk heeft zin als je het recht van boer koopt, dus ongepasteuriseerd. Bij voorkeur van weidekoeien ook nog. Maar in onbewerkte volle melk zit lactase, het hulpmiddel om lactose af te breken.
Er wordt al vele jaren gesteld dat we misleid zijn met de jacht op vetten. Je hebt alle vetten nodig van meervoudig onverzadigd tot meervoudig verzadigd. Je hersenen bestaan grotendeels uit verzadigd vet. Wie zijn kinderen de vetten ontzegt, ontneemt ze een deel van de hersenwerking (is trouwens aangetoond in een Zweeds onderzoek, lang geleden). Je ontneemt ze ook een deel van de opname van vitamines die in vetten opgelost zijn.
Eetfouten zitten in de hoeveelheden en combinaties. Je wordt dik van vet&suiker, dus cake. Recept van cake: kwart boter, kwart meel, kwart suiker, kwart ei. Bakken met banaan heb ik al jaren geleden opgegeven. Suiker heeft een structuurfunctie in deeg/beslag en dat wordt niet overgenomen door honing, diksap, geprakte banaan, stevia, overige zoetmiddelen. Je had trouwens de bananencake kunnen oppeppen met een laagje honing ipv poedersuiker.
.